Festmåltid en tisdag: Pestolax med ugnsrostade grönsaker

pestolax

Den här rätten är fantastisk – och hur lätt som helst. Den är inspirerad från ett recept i Expressens receptbok GI-mat. Jag har gjort rätten hemma ett par gånger, men i kväll åt jag den hos mina föräldrar, därav det stora lasset mat. Ni måste testa pestolaxen!

Du behöver (4 portioner):
600-800 gram laxfilé
4-5 msk pesto
4 msk pinjenötter
1 rödlök
1 zucchini
1 aubergine
1 röd paprika
2 morötter
1 fänkål
smör
rapsolja
flingsalt och svartpeppar
olivolja
2-3 vitlöksklyftor
eventuellt färska örter

Hungriga damens mammas supersås:
2 dl crème fraiche
1 tsk (eller efter behag) italiensk salladskrydda
1 vitlöksklyfta
ca 10 bitar (eller efter behag) soltorkade tomater marinerade i basilika och parmesan

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader. Skär grönsakerna i större tärningar.
2. Smörj en långpanna och lägg alla grönsaker på ena halvan. Pressa över vitlök och ringla lite rapsolja över.
3. Lägg laxen på andra halvan i långpannan. Bred laxen med pesto och strö över pinjenötter.
4. Rosta i ugnen i ca 30 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och fått färg. Strö över flingsalt och mal över svartpeppar. Avsluta med att ringla olivoljan över grönsakerna före servering. Strö över hackade färska örter.
5. Medan grönsakerna och fisken är i ugnen, gör såsen. Pressa vitlöken och klipp de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Blanda även i lite av marinaden som tomaterna ligger i.

Om de soltorkade tomaterna marinerade i basilika och parmesan: Det finns alltså färdigt, det är inget man behöver pyssla med själv. Säljs åtminstone på Ica, troligtvis kring delikatessdisken.

Mums.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>