Grötbullar – världens lättaste bröd

grötbullar

Här om dagen bakade jag de här bullarna. Eller frallorna. Det blev 17 stycken, men några timmar senare fanns bara tio kvar. Det tyder nog på klart godkänt. Nu har jag bakat en sats till, men med ett lite omgjort recept – och de blev om möjligt ännu godare. Det bästa med dem är att de är superenkla och går fort. Inga konstiga ingredienser, bara en halvtimmes jäsning.

Du behöver (12-18 bullar):
2,5 dl vatten
1 dl havregryn
0,5 dl krossade linfrön
1/2 dl sirap
1 tsk salt
50 gram smör
50 gram jäst
2,5 dl mjölk
vetemjöl till lagom konsistens

Gör så här:
1. Koka ihop vatten, havregryn, linfrön, sirap, salt och smör till en gröt.
2. Smula jästen i en bunke.
3. Blanda mjölken med gröten så att det blir 37 grader.
4. Slå över den blöta blandningen över jästen, så att jästen löser upp sig.
5. Tillsätt mjöl och arbeta degen smidig.
6. Baka ut degen till bullar direkt, 12-18 stycken beroende på hur stora du vill göra dem.
7. Låt bullarna jäsa på plåten i cirka 30 minuter.
8. Grädda bullarna på 225 grader i cirka 10 minuter.

Servera gärna nygräddade. Men bullarna fungerar utmärkt att frysa.

Mums.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>