Jordgubbs- och limecheesecake

cheesecake1

Temat för Månadens sötsak hos Söta saker är rött. Jag ville göra en jordgubbscheesecake i LCHF-variant, och gjorde en chansning. Jag kollade upp några cheesecakerecept och gjorde min egen variant med mandelbotten i stället för digestivekex och sukrin i stället för strösocker. Kakan passar alltså perfekt för den som vill ha en glutenfri kaka, eller den som vill hålla nere på socker och kolhydrater. Resultatet blev en icke-söt kaka med perfekt konsistens. Men gillar du sötare kakor, öka mängden sötningsmedel något.

cheesecake2

Du behöver:
Botten:
3 dl mandelmjöl
100 gram smör
1 msk sukrin

Fyllning:
3 ägg
3 dl grädde
300 gram philadelphiaost
2 krm vaniljpulver
4 msk sukrin

Topping:
250 gram frysta jordgubbar
1 dl vatten
2 msk sukrin
saften från 1 lime
2 gelatinblad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda rumstemperet smör med sukrinet och mandelmjölet. Tryck ut blandingen på botten i en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Grädda i ugnen i cirka 7 minuter.
3. Vispa ihop ägg, grädde, philadelphiaost, vaniljpulver och sukrin. Häll smeten på mandelbotten när den svalnat. Grädda i ugnen i ytterligare cirka 45 min.
4. Låt kakan kallna. Lägg gelationbladen i kallt vatten i 5 minuter.
5. Sjud jordgubbar, vatten, sukrin och limesaft i en kastrull i 5 minuter. Sila från jordgubbarna och häll tillbaka spadet i kastrullen.
6. Ta upp gelatinet ur vattnet, krama försiktigt ur och smält gelatinet i det varma spadet under omrörning.
7. Låt spadet svalna innan den försiktigt hälls över kakan.
8. Ställ kakan i kylen minst 4 timmar före servering. Toppa gärna med färska jordgubbar och en kvist citronmeliss.

Mums.

9 reaktion på “Jordgubbs- och limecheesecake

  1. Alexandra

    Och den som är vegetarian eller vegan får ju byta gelatinet mot agar agar eller något annat trevligt! Ser väldigt gott ut!

    Svara
    1. Hungriga damen Inläggsförfattare

      Jag tror att många vegetarianer, med mig, äter gelatin. Jag har aldrig testat agar agar, funkar det lika bra som gelatin (vilket jag faktiskt aldrig hade använt innan jag gjorde den här cheesecaken!)?

      Svara
      1. Alexandra

        Hmm, jag tror att man får ta lite mer agar agar än gelatin, men det fungerar lika bra… :)
        Annars är det ju lätt att det slinker ner några geléråttor också ibland och det är ju samma sak som gelatin…
        :(

        Svara
  2. Pingback: Rött är rätt | Söta saker

  3. Pingback: Blogged.se – Sök efter bloggar» Blog Archive » Rött är rätt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>