Lax med teryiakisås och varm nudelsallad

lax

Teryiakilax – godare blir det knappast. En av de bästa känslorna är jag när jag halvt improviserat fram en maträtt, serverar sambon och mig, iakttar sambon när han tar första tuggan – och ser hur han sluter ögonen, öppnar dem igen igen och ba ”åååååhhh, herregud vad gott!”

Då har jag lyckats.

Den här rätten blev en sådan rätt. Och jag håller helt med honom. Den blev verkligen fantastiskt god och äntligen har vi en till underbar laxrätt (soja- och ingefärsmarinerad lax med korianderwokade grönsaker är en annan given favorit).

Du behöver:
500 gram lax (gärna färsk)
250 gram glasnudlar
en halv hackad chili
1 hackad vitlöksklyfta
150 gram färsk spenat
10 rädisor, skurna på mitten
150 gram strimlade sockerärtor
1,5 dl teryiakisås
2 msk sesamfrön
en halv kruka hackad koriander

Gör så här:
1. Pensla laxen med teryiakisåsen. Verkar det mycket? Pensla vidare! Det ska vara mycket. Strö över sesamfrön över laxen och sätt den i ugnen på 150 grader i cirka 20 minuter.
2. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. När de är färdiga, ta av dem från plattan och skölj genast i kallt vatten. Nudlarna ska vara kalla.
3. Stek vitlök, chili och spenat i lite olja. Häll sedan på rädisor, sockerärtor, nudlar och koriander och blanda runt.
4. Ta ur laxen ur ugnen. Häll teryiakisåsen som runnit ner från filéerna över nudelsalladen. Verkar det torrt kan du hälla över en skvätt olja och soja.
5. Lägg upp nudelsalladen på tallrikar och lägg laxfilé ovanpå. Servera och njut!

Mums.

En reaktion på “Lax med teryiakisås och varm nudelsallad

Lämna ett svar till milla Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>