Lite godare OCH lite nyttigare lördagsgodis

chokladbollisar

De här bollarna ska ätas frysta eller riktigt kalla. Det låter kanske konstigt, men de är helt klart godast att ta direkt från frysen och äta. När jag hörde talas om de här rynkade jag på näsan. Dadlar…? Nä, då får det vara. Ungefär så. Sedan hade mamma gjort dem och jag smakade. Jättegoda! Och de innehåller varken socker eller mjöl, ungefär hur bra som helst.

Du behöver (cirka 30 små bollar):
150 gram sötmandel
20 färska dadlar
30-40 gram mjukt smör
1 tsk vaniljpulver
1 nypa flingsalt
3 msk espresso/starkt kaffe
2 msk kakao
2/3 dl kokosflingor
150 gram mörk choklad
valnötter till garnering

Gör så här:
1. Rosta mandlarna cirka 10 minuter på 225 grader i ugnen.
2. Mixa mandlarna i en matberedare till de är i mindre bitar.
3. Häll i resten av ingredienserna, utom mörk choklad och valnötter, och mixa allt tillsammans så det blir en kladdig röra.
4. Rulla smeten till små bollar och lägg dem i minimuffinsformar.
5. Smält chokladen över vattenbad.
6. Tryck till bollarna något, så de blir lite plattare. Häll lite smält choklad över varje tillplattad boll. Garnera bollarna med valnötter.
7. Ställ in i frysen så bollarna stelnat.

Mums.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>