Månadens sötsak

Här samlar jag alla recept från Månadens sötsak.

Vad är Månadens sötsak? Det är en bakutmaning som finns hos Söta saker. Varje månad presenteras ett tema (till exempel ”vit choklad”, ”cupcakes”, ”sommarlov” eller något annat), och den som har en blogg och vill vara med har en månad på sig att skapa ett bakverk/något annat sött på temat. När månaden är slut samlas alla bidrag i en inspirerande bloggpost hos Söta saker.

 

APRIL 2014: KNAPRIGT
Hungriga damens bidrag: Chocolate chip cookies med mörk och vit choklad

chocolatechipcookies

 

Du behöver (10-20 kakor beroende på hur stora du gör dem):
125 g choklad (jag blandar mörk och vit, men det kan man göra som man vill)
2 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
2 dl havregryn
1 krm salt
75 gram smör
0,5 dl socker
1,5 dl farinsocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Hacka chokladen.
2. Blanda samman mjöl, bakpulver, havregryn och salt.
3. Smält smöret och vispa ihop det med ägg, socker, farinsocker och vaniljsocker.
4. Blanda i mjölblandningen och till sist den hackade chokladen.
5. Klicka ut små kakor av smeten på en bakpappersklädd plåt.
6. Grädda i ugnen på 175 grader i cirka 10 minuter.

 

MARS 2014: MORGON
Hungriga damens bidrag: Glutenfria pannkakor

lchfpannkaka

Du behöver (4 små mättande pannkakor):
2 ägg
2 dl vispgrädde
1 msk fiberhusk
3 msk smält smör
1 krm salt
1 krm vaniljpulver

Gör så här:
1. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke med en handvisp. Låt svälla i 5 minuter.
2. Stek pannkakorna i smör.
3. Servera med exempelvis vispad grädde och bär.

 

FEBRUARI 2014: VARDAG
Hungriga damens bidrag: Sockerfria chokladbollar

chokladbollar

Du behöver:
100 gram smör
3 dl havregryn
1 1/4 dl sukrin
4 msk kakao
1 tsk kaffepulver
1,5 tsk vaniljsocker
2 msk vatten
kokos att rulla bollarna i (eller pärlsocker för dig som vill ha något sötare)

Gör så här:
1. Mixa ihop alla ingredienser i en hushållsassistent eller med elvisp.
2. Rulla smeten till bollar.
3. Rulla bollarna i kokos/pärlsocker.
4. ÄT.

 

JANUARI 2014: NÅGOT FÖR ALLA
Hungriga damens bidrag: Vegancupcakes

vegancupcakes

Du behöver (cirka 12 muffins):
100 gram mjölkfritt margarin
2,5 dl socker
2,5 dl sojamjölk
3 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2,5 tsk bakpulver
eventuellt en skvätt citron

Frosting:
50 gram mjölkfritt margarin
100 gram vegansk mjukost
3,5 dl florsocker
0,5-1 tsk vaniljpulver
1 tsk citronsaft
eventuellt lite hushållsfärg

Gör så här:
1. Låt smöret bli rumstempererat och mjukt. Låt det antingen stå framme ett tag, eller kör dei i mikron. Det ska inte smälta.
2. Blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet. Klicka sedan ut den i muffinsformar på en plåt.
3. Grädda muffinsen på 225 grader i cirka 15 minuter.
4. Låt muffinsen svalna.
5. Rör eller vispa ihop alla frostingingredienser till en mjuk smet. Smaka av med mer florsocker eller citron om det behövs.
6. Spritsa eller smeta frostingen på muffinsarna.

 

NOVEMBER 2013: HELG
Hungriga damens bidrag: Kakmonster till kidsen
kakmonster

Gör så här:
1. Gör en vanlig chokladbollssmet. Eventuellt blir det mer barnvänligt om kaffet byts ut mot vatten. När jag själv var barn uppskattade jag också att ha o’boypulver i stället för kakao i mina chokladbollar. Men det är ju en smaksak.
2. Rulla några stora chokladbollar.
3. Färga kokos eller pärlsocker med valfri hushållsfärg. Alternativt använd färgglatt strössel. Rulla sedan bollarna i detta.
4. Tryck fast ögon på kakmonstret. Jag använde pinjenötter, för att det var det som fanns hemma. Ännu bättre blir det nog med minimarsmallows som man målar pupiller på (med hjälp av smält choklad eller chokladpenna).
5. Dela valfritt runt kex på mitten, så att det blir en halvmåne. Jag använde Oreo cookies, och skrapade bort fyllningen. Tryck in kexet en bit under ögonen – och voilà, du har skapat ett mumsigt och roligt kakmonster!

 

OKTOBER 2013: KALAS
Hungriga damens bidrag: Prinsesstårta med hallon och vit choklad

jonnatårta1jonnatårta2
jonnatårta3

Du behöver:
tredelad tårtbotten (det går jättebra att köpa färdig)
ca 3 dl vispad grädde
ca 3 dl marsansås
100 gram marsipan
200 gram mandelmassa
några droppar röd hushållsfärg
eventuellt lite vit sockerpasta och florsocker till garnering

Hallon- och chokladfyllning:
2 dl hallon
1/2 dl riven vit choklad
1 dl vispad grädde

Gör så här:
1. Lägg en tårtbotten på ett tårtfat och bred marsansås över. Lägg sedan på en till botten.
2. Blanda ihop hallonfyllningen genom att mosa hallonen. Om det blir vattnigt, sila gärna bort den värsta vätskan. Rör ihop hallonen med den rivna chokladen och 1 dl vispad grädde. Bred fyllningen över tårtan.
3. Lägg den sista tårtbotten över hallonfyllningen. Bred grädden jämnt över hela tårtan, ner över kanterna. Gör gärna en så skarp kant du kan – det blir finast när du lägger över marsipanlocket.
4. Dela mandelmassan och marsipanan i bitar och lägg i matberedare. (Jag använder både mandelmassa och marsipan för att jag upplever det lättare att kavla ut.) Droppa i ungefär fem droppar röd hushållsfärg och kör i matberedaren en stund. Krama sedan ihop marsipanen så att färgen fördelar sig jämn och blir rosa i den nyans du önskar (prova dig fram med färgen). Försök att inte jobba med marsipanan för länge.
5. Kavla ut marsipanen så att det blir ett så runt lock som möjligt. Ett tips är att kavla på plastfolie för att marsipanen inte fastnar i bordet. Om den börjar fastna på kaveln i stället – pudra lite florsocker över marsipanen. Gör inte locket för tunt – då kommer ojämnheter på tårtan synas igenom, och marsipanan spricker lättare.
6. Nu kommer det kritiska momentet: att lägga marsipanen på tårtan. Men det borde inte vara så svårt så länge du inte kavlat locket för tunt. Rulla upp marsipanlocket på kaveln, och lägg ut locket på tårtan. Skär bort den marsipan som blir över och använd den eventuellt till att dekorera.
7. Dekorera med det du önskar (jag skrev svägerskans namn i marsipanen som blev över, och gjorde en ros och ett pärlhalsband med vit sockerpasta med vaniljsmak). Avsluta med att sikta lite florsocker över tårtan.

 

SEPTEMBER 2013: CITRUS
Hungriga damens bidrag: Bullar med mandelmassa och citron

citronbullar1citronbullar2

Du behöver:
Deg:
1/2 paket jäst (25 gram)
50 gram smör
3 dl mjölk
1/2 dl socker
1 krm salt
8 dl vetemjöl

Fyllning:
100 gram rumsvarmt smör
200 gram mandelmassa
1 dl socker
2-3 krm vaniljpulver (eller 2 vaniljstänger)
skalet och saften från 1 citron

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av smöret och mjölken över jästen och rör tills den löst sig.
2. Tillsätt resten av smöret och mjölken. Rör också i socker, salt och mjöl. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i minst 30 min.
3. Bryt mandelmassan i småbitar och blanda den med resten av ingredienserna till fyllningen.
4. Knåda degen smidig, eventuellt med lite mer mjöl. Kavla ut degen till en kvadrat.
5. Bred på fyllningen jämnt på hela degen. Rulla ihop degen från långsidan. Skär rullen i cirka 2 cm breda bitar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper, eller i bullformar. Jäs i ytterligare 30 minuter.
6. Pensla bullarna med ägg och strö på lite pärlsocker precis innan de ska in i ugnen. Grädda bullarna på cirka 225 grader i 8-15 minuter beroende på ugn. Titta till bullarna då och då, de ska bli gyllenbruna.

 

JULI 2013: SEMESTER
Hungriga damens bidrag: Ingefärssås till jordgubbarna

ingefärssås
ingefärasås

Du behöver (6 personer):
2 dl vispgrädde
1 äggula
1/2 dl florsocker
1 dl kvarg
1 msk hackad citronmeliss
2 msk riven ingefära

Gör så här:
1. Vispa grädden. rör i alla ingredienser.
2. Ät!

 

MAJ 2013: TILLBEHÖR
Hungriga damens bidrag: Chokladhjärta som garnering

chokladhjärta

Du behöver:
choklad

Gör så här: Smält choklad (mörk choklad, blockchoklad, vit choklad eller vad du kan tänkas vilja ha) i vattenbad. Häll över chokladen i en spritspåse och spritsa hjärtan eller något annat på ett bakplåtspapper. Låt dem stelna, gärna i kylskåpet. När de är kalla är de jättelätta att ta bort från bakplåtspappret. Lägg gärna i en låda och förvara i frysen.

 

APRIL 2013: RÖTT
Hungriga damens bidrag: Jordgubbs- och limecheesecake (LCHF)

cheesecake1
cheesecake2

Du behöver:
Botten:
3 dl mandelmjöl
100 gram smör
1 msk sukrin

Fyllning:
3 ägg
3 dl grädde
300 gram philadelphiaost
2 krm vaniljpulver
4 msk sukrin

Topping:
250 gram frysta jordgubbar
1 dl vatten
2 msk sukrin
saften från 1 lime
2 gelatinblad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda rumstemperet smör med sukrinet och mandelmjölet. Tryck ut blandingen på botten i en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Grädda i ugnen i cirka 7 minuter.
3. Vispa ihop ägg, grädde, philadelphiaost, vaniljpulver och sukrin. Häll smeten på mandelbotten när den svalnat. Grädda i ugnen i ytterligare cirka 45 min.
4. Låt kakan kallna. Lägg gelationbladen i kallt vatten i 5 minuter.
5. Sjud jordgubbar, vatten, sukrin och limesaft i en kastrull i 5 minuter. Sila från jordgubbarna och häll tillbaka spadet i kastrullen.
6. Ta upp gelatinet ur vattnet, krama försiktigt ur och smält gelatinet i det varma spadet under omrörning.
7. Låt spadet svalna innan den försiktigt hälls över kakan.
8. Ställ kakan i kylen minst 4 timmar före servering.

 

MARS 2013: MUFFINS
Hungriga damens bidrag: Kladdiga chokladmuffins (LCHF)

lchfmuffins1
lchfmuffins2

Du behöver (cirka 12 muffins):
2 ägg
4 msk sukrin
0,5 krm vaniljpulver
100 gram smör
3/4 dl grädde
3 msk kakao

Glasyr:
200 gram philadelphia
1 dl sukrin melis
2 msk kakao
0,5 krm vaniljpulver

Gör så här:
1. Vispa ägg, sukrin och vaniljpulver till det blir lite luftigt.
2. Smält smöret tillsammans med kakaon. Rör till allt är smält och blandat.
3. Vispa ner grädden i äggsmeten, häll sedan i chokladsmeten och rör runt till allt är blandat.
4. Grädda i ugnen på 200 grader i cirka 8 minuter. Muffinsarna ska vara lite lösa inuti.
5. Låt muffinsarna svalna. Blanda alla ingredienser till glasyren. Spritsa eller smeta den på muffinsarna när de svalnat.