Medelhavsmeny del 2: grekcypriotiska varmrätten

Efter den italienska förrätten kommer den grekcypriotiska varmrätten: grillade grönsaker med stekt halloumi och tzatziki.

halloumitzatziki

Du behöver (4 portioner):
1 zucchini
1 fänkål
1 röd paprika
1 gul paprika
4 morötter
1 rödlök
500 gram halloumi
olivolja
flingsalt
svartpeppar

Tzatziki:
4 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 liten gurka
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
salt och peppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär grönsakerna i ganska stora bitar. Lägga dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över flingsalt och svartpeppar. Ringla olivolja över grönsakerna och sätt sedan in dem i ugnen. Låt de stå i ugnen i cirka 40 minuter eller till du märker att de är färdiga.
2. Riv gurkan grovt och krama ur vätskan ur den. Blanda yoghurt, pressad vitlök, lite salt, peppar och olivolja. Vänd ner gurkan i yoghurtblandningen och rör runt. (Jag använder dessutom en tzatzikikrydda köpt i Grekland. Rekommenderas!) Ställ i kylskåpet.
3. Skär halloumin i cirka en centimeter tjocka skivor. När grönsakerna i ugnen nästan är klara, stek halloumin i en torr stekpanna. Osten ska få färg på båda sidor.
4. Servera! Njut!

I morgon: franska desserten.

Mums.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>