Medelhavsmeny del 3: franska desserten

Efter den italienska förrätten och den grekcypriotiska varmrätten kommer den franska desserten: crème brûlée. Det här är en av mina absoluta favoritdesserter och det här receptet får en, enligt mig, perfekt crème brûlée-smak. Jag hade problem med gasolbrännaren när jag gjorde de här i helgen, därav blev ytan inte så knäckig som den skulle – men smaken var det inget fel på!

cremebrulee

Du behöver (4 portioner):
6 äggulor
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
80 gram socker
2 krm Bourbon vaniljpulver (det går såklart bra att använda vaniljstång, men vaniljpulvret rekommenderas – det består av 100 procent vaniljstång och blir billigare i längden)

Till karamellisering:
2 msk farinsocker
2 msk strösocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Häll i vaniljpulver i en kastrull, tillsätt grädde och mjölk och värm upp. Blandningen ska bli het, men inte koka.
3. Blanda äggulor och socker i en bunke. Vispa lätt. Häll sedan över gräddblandningen och fortsätt vispa tills allt blandat sig.
4. Smöra fyra små formar. Häll upp blandningen i formarna och ställ dem i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter eller tills bruléerna har stelnat.
5. Ta ut formarna och låt dem svalna. Strö sedan farinsocker och strösocker över formarna och bränn toppen med en gasolbrännare tills det blir en knäckig, gyllenbrun yta. Om du inte har någon gasolbrännare, men har grillfunktion på ugnen kan du i stället sätta ugnen på 250 grader grillvärme. Gratinera formarna tills brulén har fått en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter.
6. Servera direkt.

MUMS!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>