Prinsesstårta med hallon och vit choklad

jonnatårta1

Åh, vad jag älskar att göra marsipantårtor! Inte nog med att de är så roliga att skapa, och blir så fina – de smakar ju så ruskigt gott också! När min svägerska fyllde år precis testade jag att göra en ny variant. Det är hallon och vit choklad i tårtan och det visade sig vara ett genidrag. SÅ GOTT! Och så fräscht med hallonen – utan att tillsätta socker. Det här är helt klart den godaste tårtan jag har gjort. Ni måste testa.

Temat för Månadens sötsak hos Söta saker är kalas. Den här tårtan passar ju perfekt.

Du behöver:
tredelad tårtbotten (det går jättebra att köpa färdig)
ca 3 dl vispad grädde
ca 3 dl marsansås
100 gram marsipan
200 gram mandelmassa
några droppar röd hushållsfärg
eventuellt lite vit sockerpasta och florsocker till garnering

Hallon- och chokladfyllning:
2 dl hallon
1/2 dl riven vit choklad
1 dl vispad grädde

jonnatårta2
jonnatårta3

Gör så här:
1. Lägg en tårtbotten på ett tårtfat och bred marsansås över. Lägg sedan på en till botten.
2. Blanda ihop hallonfyllningen genom att mosa hallonen. Om det blir vattnigt, sila gärna bort den värsta vätskan. Rör ihop hallonen med den rivna chokladen och 1 dl vispad grädde. Bred fyllningen över tårtan.
3. Lägg den sista tårtbotten över hallonfyllningen. Bred grädden jämnt över hela tårtan, ner över kanterna. Gör gärna en så skarp kant du kan – det blir finast när du lägger över marsipanlocket.
4. Dela mandelmassan och marsipanan i bitar och lägg i matberedare. (Jag använder både mandelmassa och marsipan för att jag upplever det lättare att kavla ut.) Droppa i ungefär fem droppar röd hushållsfärg och kör i matberedaren en stund. Krama sedan ihop marsipanen så att färgen fördelar sig jämn och blir rosa i den nyans du önskar (prova dig fram med färgen). Försök att inte jobba med marsipanan för länge.
5. Kavla ut marsipanen så att det blir ett så runt lock som möjligt. Ett tips är att kavla på plastfolie för att marsipanen inte fastnar i bordet. Om den börjar fastna på kaveln i stället – pudra lite florsocker över marsipanen. Gör inte locket för tunt – då kommer ojämnheter på tårtan synas igenom, och marsipanan spricker lättare.
6. Nu kommer det kritiska momentet: att lägga marsipanen på tårtan. Men det borde inte vara så svårt så länge du inte kavlat locket för tunt. Rulla upp marsipanlocket på kaveln, och lägg ut locket på tårtan. Skär bort den marsipan som blir över och använd den eventuellt till att dekorera.
7. Dekorera med det du önskar (jag skrev svägerskans namn i marsipanen som blev över, och gjorde en ros och ett pärlhalsband med vit sockerpasta med vaniljsmak). Avsluta med att sikta lite florsocker över tårtan.

MUMS!

8 reaktion på “Prinsesstårta med hallon och vit choklad

    1. Hungriga damen Inläggsförfattare

      Tack! Ja, vit chocklad och hallon är en fantastisk kombination! Jag har ett till sånt recept här, sök på vit chokladkladdkaka i sökfältet till höger.

      Svara
  1. Pingback: Kakkalas | Söta saker

  2. Pingback: Jultårtan | Hungriga damen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>