Sommartårta med limemarinerade jordgubbar

jordgubbstårta1
jordgubbstårta2

Denna fantastiska jordgubbstårta är ett påfund av mig och mamma (efter googleinspiration förstås). Jag stod för bottnarna, mamma för fyllningen och jag för garneringen. Vi var nio vuxna och två barn som åt av tårtan, som gick åt i ett nafs.

Du behöver (10-12 bitar):
Tårtbotten:
100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
200 g riven mandelmassa

Till formen:
2 msk smör
0,5 dl ströbröd

Fyllning:
1 dl lemoncurd
1,5 dl vispgrädde
några limemarinerade jordgubbar

Marinerade jordgubbar:
1 liter jordgubbar
3 lime, finrivet skal och pressad saft
2 msk råsocker

Garnering:
3 dl vispgrädde
1 lime, finrivet skal

Gör så här:
1. Vispa smör och socker med elvisp. Fortsätt vispa samtidigt som du tillsätter äggen ett i taget.
2. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det tillsammans med mjölken. Vänd sedan ner den rivna mandelmassan.
3. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Häll i smeten och grädda kakan i 35-40 minuter på 175 grader.
4. Skär jordgubbarna och blanda dem med limeskal, limesaft och råsocker. Låt jordgubbarna marineras i rumstemperatur tills kakan är klar.
5. Ta loss kakan från formen och lägg upp den på ett fat. Låt den svalna. När den svalnat, skär den på mitten, så du får två tårtbottnar.
6. Lägg den ena botten på en tallrik. Bred på lemoncurd, grädde och lägg på några jordgubbar. Lägg sedan på den andra botten. Bred den vispade grädden över kakan och lägg på jordgubbarna. Garnera eventuellt med finrivet limeskal och citronmeliss.

jordgubbstårta3

Mums.

2 reaktion på “Sommartårta med limemarinerade jordgubbar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>