Spenat- och fetaostfyllda piroger (och psst, gör några med tacofyllning också)

Små piroger – perfekt till buffén, som förrätt eller tilltugg. (Eller normalstora piroger – perfekt som huvudrätt med en sallad till.) Eftersom jag inte gillar traditionellt julbord gjorde jag två sorters piroger till julbordet, en med spenat- och fetafyllning och den andra med tacofyllning. Så gott! Piroger har jag även gjort till ett påskknytkalas. Det blir så gott att göra allt själv. Dessutom perfekt att frysa in det som blir över.

piroger

Du behöver (10-20 piroger beroende på storlek):
25 gram jäst
2,5 dl mjölk
25 gram smör
1 tsk socker
1 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl

Pirogdeg – gör så här:
1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken. Värm till 37 grader. Häll lite av smöret och mjölken över jästen tills den är upplöst. Tillsätt sedan resten.
2. Tillsätt salt och socker och rör om.
3. Tillsätt grahamsmjölet och det mesta av mjölet. Kör med elvisp med degkrokar till det blir en deg. Tillsätt det sista mjölet och kör till en jämn deg.
4. Låt degen jäsa i 40 minuter under bakduk.
5. Ta upp degen och knåda några minuter. Dela i mindre delar och kavla ut till runda plattor i önskad storlek.
6. Lägg på fyllning (se recept nedan) på ena halvan av den runda plattan, men lämna en-ett par centimeter i kanten. Vik ihop och tryck ihop i kanten med en gaffel. Lägg upp pirogerna på en plåt och låt jäsa i 20 minuter.
7. Pensla pirogerna med ett uppvispat ägg.
8. Grädda dem på 225 grader i cirka 12 minuter. När de fått en fin gyllenbrun färg är de färdiga.

Spenat- och fetaostfyllning (till hälften av pirogerna):
75 gram spenat
1 vitlöksklyfta
150 gram fetaost
olivolja
salt och peppar

1. Fräs spenat i olivolja tillsammans med vitlök, salt och peppar.
2. Låt svalna och krama ur eventuell väska.
3. Smula fetaosten och blanda med spenaten.

Tacofyllning (till hälften av pirogerna):
Så lätt att det knappt är värt att skriva. Du behöver bara lite quornfärs, tacokrydda och ost, allt efter behag (okej, jag erkänner, jag måttade inte). Stek färsen, krydda med tacokryddan och låt puttra i lite vatten. Sedan är fyllningen klar. När du lägger den i pirogerna, avsluta med lite (eller mycket) riven ost på toppen.

Och ja, för att särskilja de olika pirogerna kan man göra som jag – skriva S på pirogerna med spenat- och fetafyllning.

Mums.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>